Wednesday, August 3, 2011

Fahami undang-undang sebelum buat kenyataan

KUALA LUMPUR 2 Ogos - Rakyat negara ini dinasihatkan agar memahami sedalam-dalamnya setiap akta atau perundangan yang dilaksanakan sebelum membuat sebarang kenyataan yang boleh menjejaskan nama baik negara.

Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Abu Zahar Ujang berkata, berdasarkan pemerhatiannya, ramai di kalangan rakyat negara ini gemar membuat kenyataan mengikut fahaman sendiri sehingga menyebabkan negara lain mempunyai pandangan serong terhadap Malaysia.

Tindakan itu katanya, bukan sahaja tidak mendatangkan faedah malah mampu membawa kesan buruk kepada negara.

"Sebagai contoh ramai yang bercakap tentang Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Tetapi adakah mereka tahu mengapa ia diwujudkan dan bagaimana undang-undang itu wujud?

"Fahami sejarah serta aspek perundangan sebelum buat kenyataan. Dalam isu ISA, bukan kita sahaja yang mengamalkannya malah ia turut dilaksanakan di negara maju seperti Amerika Syarikat, United Kingdom dan Singapura," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menerima kunjungan hormat Duta Switzerland, Dr. Rolf Lenz di pejabatnya di Bangunan Parlimen di sini hari ini.

Pertemuan selama sejam itu banyak berkisar mengenai hubungan antara kedua-dua negara selain penyerahan jemputan secara rasmi untuk Abu Zahar menghadiri Himpunan Kesatuan Antara Parlimen (IPU) yang bakal berlangsung di Berne, Switzerland pada 16 hingga 19 Oktober nanti.

Beliau yang juga pakar perundangan menambah, antara akta atau perundangan lain yang sering disalah erti adalah Artikel 10(1) Perlembagaan Persekutuan yang menegaskan tentang kebebasan bercakap, berhimpun dan berpersatuan.

"Mereka mesti juga membaca fasal (2), (3) dan (4) Artikel 10 bagi memahami percakapan, himpunan dan persatuan bagaimana yang dibenarkan dalam Perlembagaan.

"Sebab itu apabila mahu berhimpun, kita perlu minta permit polis di mana pihak berkuasa akan teliti pelbagai aspek termasuk keselamatan dan ketenteraman awam. Bukan boleh dilakukan begitu sahaja kononnya dibenarkan oleh Perlembagaan," ujarnya.

Sementara itu beliau turut menzahirkan harapan agar para duta dan pesuruhjaya tinggi negara asing yang berada di sini lebih kerap mengadakan kunjungan sedemikian bagi lebih memahami keadaan di Malaysia.

"Saya percaya para duta dan pesuruhjaya tinggi ini turut berinteraksi dengan masyarakat luar. Justeru adalah lebih baik perbincangan diadakan secara begini bagi membolehkan mereka mendapat pandangan yang seimbang mengenai realiti negara ini," katanya.

"Bukan mahu menegakkan benang basah tetap sekurang-kurangnya kita boleh menerangkan kepada mereka dari sudut perundangan dan sejarah negara. Itu adalah lebih baik daripada mengambil sumber dari 'kedai-kedai kopi'," katanya

0 comments:

Post a Comment

Followers

TENTANG DIRI SAYA

My photo
GURU AKADEMIK TINGKATAN ENAM SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM. PENDIDIKAN; SK TOK KHALIFAH, PT.13 (1972-1977); SAMR SG. HJ. DORANI (1978-1980); SAMT SSAAS, BT. 38 (1981-1984); UNIV MALAYA (1985-1988); MPKTBR (1990); IPSI (1997); UPSI (2000-2005); UPSI (2008-?)

ALAMAT EMAIL

abdmaleks@yahoo.com
abdmaleks@gmail.com
Sejak 12 September 2009

ANDA BERMINAT?

KOMENTAR TERAKTIF

Widget by Blogger Widgets

KEMASAN TWEETER

Twitter Updates

    follow me on Twitter
     
    PENGAJIAN AM 900. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.