Thursday, April 28, 2011

SEKADAR PERKONGSIAN ..

27 APRIL 2011 (RABU) - Hari ini aku ke sebuah sekolah agama di daerah Hulu Selangor untuk memenuhi jemputan cikgu dan anak-anak murid di sekolah tersebut berkaitan dengan bagaimana hendak menguasai dengan baik mata pelajaran Pengajian Am, khususnya kertas 2.

Dalam tempoh selama hampir dua jam setengah itu, taidak semua bahagian dapat dibincangkan. Fokus utama ialah bahagian A,B,D dan E. Paling utama ialah bahagian A dan B sebab ia membawa 50% daripada keseluruhan markah kertas 2. Bagaimana hendak membezakan antara isi-isi laras sastera dan sains. Hal ini kerana kebanyakan pelajar gagal membezakan dengan jelas kedua-dua laras tersebut.

Dalam bahagian linear kepada nonlinear, pentingnya menyediakan jadual yang baik, mudah dirujuk sewaktu hendak menghasilkan graf atau carta. Pembahagian yang secukupnya untuk ruang menghasilkan graf atau carta dengan mengambil kira keperluan kepada ruang yang secukupnya untuk petunjuk, skala, sumber rujukan dan sebagainya sangat penting.

Dalam bahagian nonlinear kepada linear pula, terma "perubahan" dan "perbandingan" samngat perlu dititikberatkan. Adakalanya istilah tersebut ditukar dengan istilah-istilah lain yang membawa maksud yang hampir sama. Umpamanya, "perkembangan" yang difahami sebagai sama dengan "perubahan".

Terima kasih kepada para pelajar dan cikgi-cikgu yang sudi menjemput. Semoga semuanya beroleh kejayaan yang semerlang dalam STPM 2011...
----------------
Foto: Sedar hiasan...

1 comments:

fazdlipam said...

salam...satu program yang baik...saya mendapat manfaat daripada perkongsian cikgu ...terima kasih.

Post a Comment

Followers

TENTANG DIRI SAYA

My photo
GURU AKADEMIK TINGKATAN ENAM SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM. PENDIDIKAN; SK TOK KHALIFAH, PT.13 (1972-1977); SAMR SG. HJ. DORANI (1978-1980); SAMT SSAAS, BT. 38 (1981-1984); UNIV MALAYA (1985-1988); MPKTBR (1990); IPSI (1997); UPSI (2000-2005); UPSI (2008-?)

ALAMAT EMAIL

abdmaleks@yahoo.com
abdmaleks@gmail.com
Sejak 12 September 2009

ANDA BERMINAT?

KOMENTAR TERAKTIF

Widget by Blogger Widgets

KEMASAN TWEETER

Twitter Updates

    follow me on Twitter
     
    PENGAJIAN AM 900. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.