Friday, August 5, 2011

Siasatan segera elak eksploitasi

NUSAJAYA 4 Ogos – Polis akan menyegerakan siasatan berhubung dakwaan pelajar sekolah didera secara fizikal semasa menyertai kursus motivasi di Penjara Kluang bagi mengelakkan kes itu dieksploitasi oleh mana-mana pihak.

Ketua Polis Negeri, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff (gambar) berkata, Ketua Polis Daerah Kluang, Asisten Komisioner Mohd. Fawzi Arshad telah diarahkan untuk mengetuai siasatan kes berkenaan.

“Kita juga telah merekodkan beberapa kenyataan daripada pihak terbabit dan mahu perkara itu diselesaikan segera kerana tidak mahu ia dipolitikkan pihak-pihak tertentu.

“Setelah meneliti laporan awal, saya berpuas hati dengan perkembangan semasa kes itu,” katanya pada sidang akhbar selepas majlis Serah Terima Tugas Ketua Polis Daerah Nusajaya di Ibu Pejabat Polis Daerah Nusajaya, di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media baru-baru ini mengenai dakwaan 33 pelajar lelaki Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda dibotakkan, dipukul di perut, digari, dicengkam di tengkuk dan dipaksa menggunakan pakaian banduan semasa menghadiri kursus motivasi di Penjara Kluang, minggu lalu.

Para pelajar terlibat juga mendakwa sepanjang tempoh berada di situ mereka dilayan tidak ubah seperti banduan.

Pada majlis tersebut, Deputi Supritendan Razak Md. Said dilantik memangku jawatan Ketua Polis Daerah bagi menggantikan Asisten Komisioner Abdul Aziz Ahmad yang kini bertugas sebagai Ketua Jabatan Pengurusan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor.

Turut hadir Pemangku Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Ramli Hassan; Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Datuk Amer Awal dan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik negeri, Asisten Komisioner Kamarudin A. Aziz.

Oleh NOR AZAN FITRI AHMAD HIDZIR
pengarang@utusan.com.my

0 comments:

Post a Comment

Followers

TENTANG DIRI SAYA

My photo
GURU AKADEMIK TINGKATAN ENAM SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM. PENDIDIKAN; SK TOK KHALIFAH, PT.13 (1972-1977); SAMR SG. HJ. DORANI (1978-1980); SAMT SSAAS, BT. 38 (1981-1984); UNIV MALAYA (1985-1988); MPKTBR (1990); IPSI (1997); UPSI (2000-2005); UPSI (2008-?)

ALAMAT EMAIL

abdmaleks@yahoo.com
abdmaleks@gmail.com
Sejak 12 September 2009

ANDA BERMINAT?

KOMENTAR TERAKTIF

Widget by Blogger Widgets

KEMASAN TWEETER

Twitter Updates

    follow me on Twitter
     
    PENGAJIAN AM 900. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.