Saturday, August 6, 2011

Makin serius?

KUALA LUMPUR 5 Ogos - Ekonomi di Amerika Syarikat (AS) dan Eropah kini semakin membimbangkan, sekali gus memerlukan Malaysia memantau perkembangan negara-negara itu secara serius.

Para penganalisis ekonomi tempatan berkata, meskipun pada dasarnya ekonomi kukuh tetapi setiap kali negara-negara itu 'bersin', satu dunia akan mendapat tempiasnya.

Ketua Ekonomi Bank Islam (M) Bhd., Azrul Azwa Ahmad Tajudin berkata, situasi di negara-negara tersebut sudah pasti akan memberi kesan bukan sahaja kepada eksport tetapi juga kemasukan pelaburan langsung asing (FDI).

Menurut beliau, sebagai antara negara dagangan terbesar negara, kegawatan ekonomi AS akan menjejaskan kuasa beli di kalangan rakyat negara itu kerana jumlah pengangguran meningkat.

''Apabila ini berlaku, maka eksport negara secara tidak langsung juga terjejas.

''Begitu dengan FDI, dalam keadaan begitu kita boleh menjangkakan jumlah kemasukan pelabur asing dari AS mahupun Eropah terjejas,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kejatuhan pasaran saham Asia berikutan kebimbangan keadaan ekonomi di AS dan Eropah.

Semalam, Dow Jones mencatatkan kejatuhan paling teruk iaitu 4.3 peratus dalam tempoh sehari sejak 2008.

Pada penutup urus niaga pada pukul 5 petang tadi, FTSE Bursa Malaysia Indeks Komposit Kuala Lumpur (FBM-KLCI) jatuh 22.43 mata kepada 1,524.43 mata.

Korea Selatan turut merekodkan kejatuhan terbesar dalam tempoh sehari sejak November 2009 apabila merudum 74.72 mata kepada 1,943.75, penurunan terendah dalam tempoh lima bulan.

Pasaran saham Hang Seng juga merosot 4.29 peratus kepada 20,946.14 mata manakala Shanghai jatuh 1.68 peratus dan Mumbai 2.71 peratus dalam dagangan sepanjang hari ini.

Menurut Pengarah Eksekutif Jupiter Sdn. Bhd., Nazarry Rosly, berdasarkan pandangan pasaran, sekiranya Dow Jones Industrial Index jatuh di bawah paras 12,000 mata, ia menunjukkan tanda-tanda kemelesetan ekonomi mungkin akan berlaku.

Malah sentimen pelabur yang mula menjual saham masing-masing menunjukkan rasa bimbang terhadap ketidaktentuan ekonomi global ketika ini.

"Ini bukan bersifat sementara tetapi mungkin mengambil masa untuk pulih semula," katanya.

Bagaimanapun kata Nazarry, kekukuhan asas ekonomi Malaysia yang didorong oleh permintaan domestik dan projek-projek di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) akan menjadi penampan bagi mengurangkan kesan ketidaktentuan ekonomi global.

"Namun ia bukan sesuatu yang mutlak kerana AS adalah rakan dagang terbesar Malaysia dan sebarang perkembangan di negara itu memberikan kesan kepada Malaysia.

"Kita bernasib baik kerana memulakan perdagangan dengan China dan India yang merupakan gergasi ekonomi dunia," katanya.

Pakar Ekonomi Kanan AmInvestment Bank Bhd., Manokaran Mottain berkata, keadaan ekonomi di AS dan Eropah telah menjadikan keadaan ekonomi dunia semakin sukar diramalkan.

Bagaimanapun, Malaysia dijangka mampu berhadapan dengan situasi semasa kerana tidak mempunyai pendedahan terus.

1 comments:

Anonymous said...

Mengikut ramalan seorang guru di sekolah aku, kesan kemelesetan ekonomi negara akan dirasai 3 bulan dari sekarang. Kalau betul lah.. Parah lagilah..

Post a Comment

Followers

TENTANG DIRI SAYA

My photo
GURU AKADEMIK TINGKATAN ENAM SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM. PENDIDIKAN; SK TOK KHALIFAH, PT.13 (1972-1977); SAMR SG. HJ. DORANI (1978-1980); SAMT SSAAS, BT. 38 (1981-1984); UNIV MALAYA (1985-1988); MPKTBR (1990); IPSI (1997); UPSI (2000-2005); UPSI (2008-?)

ALAMAT EMAIL

abdmaleks@yahoo.com
abdmaleks@gmail.com
Sejak 12 September 2009

ANDA BERMINAT?

KOMENTAR TERAKTIF

Widget by Blogger Widgets

KEMASAN TWEETER

Twitter Updates

    follow me on Twitter
     
    PENGAJIAN AM 900. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.