Sunday, July 31, 2011

Sistem setem untuk beli barang murah

PAGOH: Kerajaan akan mengkaji beberapa langkah bagi mengurangkan beban rakyat dalam mendepani kenaikan harga barang, termasuk kemungkinan memperkenalkan sistem setem untuk pembelian barangan dengan lebih murah atau menyediakan imbuhan tahunan, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, langkah itu akan diteliti Jawatankuasa Kabinet Mengenai Bekalan dan Harga Barang dipengerusikannya sebelum memutuskan langkah terbaik bagi tempoh jangka pendek dan panjang.
"Sesetengah negara memberi setem digunakan untuk membeli barang yang secara tidak langsung dapat membantu rakyat, ada juga negara memberikan imbuhan tahunan. Apa juga cara, kita belum putuskan kerana jawatankuasa akan menelitinya.

"Contohnya (sekarang) kita memberi subsidi dalam bentuk kawalan harga yang ditanggung kerajaan. Sama ada kita beri bantuan lain, itu akan diteliti," katanya selepas merasmikan Karnival Kesihatan dan Pelancaran Program Doktor Turun Kampung di Kompleks Sukan Pagoh, di sini semalam.

Turut hadir isterinya, Puan Sri Norainee Abdul Rahman dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Muhyiddin berkata, pihaknya akan mengadakan perbincangan dengan pelbagai agensi kerajaan dan sektor swasta berkaitan untuk mengumpul formula bagi membantu rakyat menghadapi kesan kenaikan harga barang.
Sementara itu, Kementerian Kesihatan semalam melancarkan program kesihatan komuniti perintis, Doktor Turun Kampung bagi meningkat serta memantapkan perkhidmatan kesihatan penduduk luar bandar.

Program diilhamkan Muhyiddin itu membolehkan masyarakat luar bandar mendapat perkhidmatan kesihatan dengan mudah dan selesa, sekali gus memberi akses kepada kemudahan serta perkhidmatan kesihatan bukan konvensional.

Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh, ketika melancarkan program perintis di Parlimen berkenaan berkata, Doktor Turun Kampung adalah pendekatan sentuhan hati untuk meningkatkan lagi usaha turun ke peringkat akar umbi bagi meninjau masalah rakyat dan seterusnya membolehkan penyaluran bantuan bagi meringankan beban mereka.

"Inisiatif ini bukan perkara baru, kerajaan mahu memastikan kebajikan masyarakat tanpa mengira kaum dan kawasan diberi perhatian dengan bantuan yang mereka perlukan, selain dapat mewujudkan kesedaran dan perubahan tingkah laku ke arah gaya hidup sihat di kalangan masyarakat.

"Program baru ini lebih fokus supaya rakyat tidak rasa terabai dan terlepas perhatian, selain memudahkan mereka mendapat manfaat," katanya yang turut menyumbang sebuah bas diubahsuai menjadi klinik pergigian bergerak kepada penduduk luar bandar di kawasan Pagoh

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Kerajaankajikurangbeban/Article

0 comments:

Post a Comment

Followers

TENTANG DIRI SAYA

My photo
GURU AKADEMIK TINGKATAN ENAM SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM. PENDIDIKAN; SK TOK KHALIFAH, PT.13 (1972-1977); SAMR SG. HJ. DORANI (1978-1980); SAMT SSAAS, BT. 38 (1981-1984); UNIV MALAYA (1985-1988); MPKTBR (1990); IPSI (1997); UPSI (2000-2005); UPSI (2008-?)

ALAMAT EMAIL

abdmaleks@yahoo.com
abdmaleks@gmail.com
Sejak 12 September 2009

ANDA BERMINAT?

KOMENTAR TERAKTIF

Widget by Blogger Widgets

KEMASAN TWEETER

Twitter Updates

    follow me on Twitter
     
    PENGAJIAN AM 900. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.