Friday, July 15, 2011

Pindaan Akta Sewa Beli menyusahkan

JOHOR BAHRU 14 Julai - Kerajaan diminta menangguhkan sementara pelaksanaan pindaan Akta Sewa Beli 1967 kerana ia didakwa menyusahkan pelbagai pihak termasuk memperlahankan jualan kenderaan.

Setiausaha Kehormat Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (Pekema), Datuk Ahmad Kemin berkata, jika pelaksanaan peraturan baru yang mula dikuatkuasakan 16 Jun lalu diteruskan, ia bukan sahaja memberi kesan kepada pengimport dan penjual, malah pembeli dan pendapatan kerajaan.

"Ini kerana hasil jualan pengimport dan penjual kereta terjejas sejak peraturan baru itu dilaksanakan. Apabila jualan kenderaan terjejas, pendapatan kerajaan dalam bentuk cukai yang dibayar juga berkurangan.

"Contohnya, tahun lalu kerajaan mendapat kira-kira RM1.5 bilion hasil daripada hasil sebanyak 30,000 AP (Permit Import) yang dikeluarkan. Tahun ini kerajaan berharap dapat memperoleh pendapatan RM2 bilion daripada 25,000 AP yang dikeluarkan dan dengan pelaksanaan peraturan baru ini, saya yakin sasaran itu tidak akan dicapai," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Ahmad yang juga Pengerusi Eksekutif Mutiara Motors Sdn. Bhd., mengakui jualan syarikatnya turut terjejas teruk ekoran pelaksanaan peraturan baru itu.

"Misalnya, jualan kami kira-kira 100 buah kenderaan setiap bulan tapi bulan ini, kami hanya dapat menjual 16 buah sahaja," katanya.

Bayaran cukai yang dijelaskan kepada kerajaan juga terjejas iaitu kalau sebelum ini antara RM3 juta hingga RM4 juta sebulan, kini ia kurang daripada RM1 juta.

Menurutnya, peraturan baru itu juga menyebabkan urusan pembelian dan pendaftaran kenderaan baru mengambil masa yang lebih panjang.

"Jika dahulu, proses itu mengambil masa kira-kira tiga hari, tetapi kini ia memerlukan lebih seminggu. Keadaan ini bukan sahaja membebankan penjual, tetapi juga menjadi rungutan pelanggan kerana mereka lambat mendapat kenderaan," katanya.

Menurutnya, proses pendaftaran di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan pemeriksaan di Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) juga mengambil masa yang lama dan lebih membebankan penjual kerana pelaksanaan peraturan baru itu memerlukan pemeriksaan kenderaan dilakukan sebanyak dua kali berbanding sekali sebelum ini.

Katanya, pemeriksaan Puspakom yang pertama dibuat semasa kenderaan import itu tiba dan yang kedua semasa proses jual beli. Pemeriksaan pertama dikenakan bayaran antara RM185 hingga RM210, manakala yang kedua sebanyak RM60.

Beliau berkata, lebih memeningkan penjual, surat kelulusan daripada Puspakom mengambil masa antara tiga hingga empat hari berbanding sehari sebelum ini.

Ahmad turut menyifatkan peraturan yang mengkehendaki bayaran deposit kenderaan oleh pembeli diserahkan kepada pihak bank yang memberi pinjaman sebagai tidak masuk akal.

"Apa alasannya peraturan seperti itu? Bagi saya ia tidak masuk akal kerana kereta itu bukannya lagi milik bank, ia masih milik penjual," katanya.

Justeru, beliau mencadangkan selain menangguhkan sementara pelaksanaan pindaan akta tersebut, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengadakan pertemuan dan perbincangan dengan semua pihak terutama syarikat penjual kereta demi kepentingan semua pihak

0 comments:

Post a Comment

Followers

TENTANG DIRI SAYA

My photo
GURU AKADEMIK TINGKATAN ENAM SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM. PENDIDIKAN; SK TOK KHALIFAH, PT.13 (1972-1977); SAMR SG. HJ. DORANI (1978-1980); SAMT SSAAS, BT. 38 (1981-1984); UNIV MALAYA (1985-1988); MPKTBR (1990); IPSI (1997); UPSI (2000-2005); UPSI (2008-?)

ALAMAT EMAIL

abdmaleks@yahoo.com
abdmaleks@gmail.com
Sejak 12 September 2009

ANDA BERMINAT?

KOMENTAR TERAKTIF

Widget by Blogger Widgets

KEMASAN TWEETER

Twitter Updates

    follow me on Twitter
     
    PENGAJIAN AM 900. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.