Saturday, January 15, 2011

Tiga beranak diarah bela diri kes pengubahan wang haram RM60 juta

KUALA LUMPUR, 14 Jan — Mahkamah Sesyen hari ini memerintahkan tiga beranak yang merupakan pegawai kanan syarikat Noradz Travel & Services Sdn Bhd, membela diri terhadap pertuduhan melibatkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram berjumlah RM60 juta.

Hakim Rozana Ali Yusoff membuat keputusan itu terhadap Datuk Adzhar Sulaiman, 54, serta dua anak perempuannya Noradzma, 34, dan Noradzrin, 25, yang dibicarakan sejak 19 Julai tahun lepas.

Rozana ketika membuat keputusan itu berkata, pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap kesemua pertuduhan itu.

“Selepas mendengar dan meneliti segala hujahan serta keterangan daripada kesemua saksi secara penilaian yang maksima, mahkamah mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap kesemua pertuduhan itu termasuk syarikat mereka yang turut menghadapi pertuduhan,” katanya.

Pihak pendakwaan yang diwakili pegawai pendakwa dari Bank Negara Anthony Khularaj, Fahmi Abd Moin dan Timbalan Pendakwa Raya Mohd Farez Rahman, mengemukakan 52 saksi sepanjang prosiding itu.

Bagi pertuduhan pengubahan wang haram, Noradzma, yang merupakan pengarah syarikat itu didakwa terhadap 166 pertuduhan, bapanya sebanyak 28 pertuduhan manakala adiknya Noradzrin yang merupakan pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) didakwa atas 166 pertuduhan.

Adzhar dan Noradzrin merupakan pegawai syarikat Noradz Travel & Services ketika itu.

Mereka didakwa menggunakan wang haram untuk membeli beberapa hartanah di Perak dan Pahang, membeli produk insuran dan pelaburan serta memindahkan wang ke akaun anak syarikat Noradz.

Kesemua tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di beberapa buah bank di sekitar Kuala Lumpur termasuk di EON Bank Berhad, Malayan Banking Berhad, Ambank (M) Berhad dan Eoncap Islamic Berhad, antara 14 Ogos 2007 hingga 6 Januari 2009.

Bagi kesalahan itu mereka didakwa mengikut subseksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram dan pencegahan pembiayaan keganasan 2001 yang boleh membawa hukuman denda maksimum RM5 juta atau penjara lima tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Rozana turut memerintahkan Adzhar dan Noradzma membela diri terhadap pertuduhan menerima deposit daripada orang awam tanpa memegang lesen yang sah, di antara Julai 2006 hingga Okt 2008 di No 14-1A, Jalan 3/10, Pandan Jaya, di sini.

Bagi kesalahan itu mereka didakwa di bawah Seksyen 25(1) Akta Bank dan Institusi-institusi Kewangan 1989 (Akta 372) yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda sehingga RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

Mahkamah menetapkan 26 Jan ini untuk sambung bicara bagi kesemua pertuduhan itu dan ketiga-tiga mereka yang diwakili peguam Datuk Sallehuddin Saidin, memilih memberi keterangan secara bersumpah di kandang saksi.

Sementara itu, bagi pertuduhan melibatkan syarikat mereka iaitu syarikat pelancongan Noradz Travel & Services mereka juga diperintah membela diri bagi pertuduhan menerima deposit daripada orang awam tanpa lesen.

Syarikat itu didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 25(1) Akta Bank dan Institusi-institusi Kewangan 1989 (Akta 372), di No 14-1A, Jalan 3/10, Pandan Jaya di antara Julai 2006 hingga Oktober 2008.

Syarikat Noradz mempunyai beberapa rangkaian syarikat termasuk syarikat penerbitan drama dan filem, penyewaan kereta, agensi pelancongan dan pelaburan, dan syarikat itu juga pernah menerbitkan filem “Shhh… Dia Datang” lakonan Saiful Apek dan beberapa drama yang ditayangkan di stesen televisyen berbayar Astro.

Pihak pendakwaan diwakili pegawai pendakwa dari Bank Negara Anthony Khularaj, Fahmi Abd Moin dan Timbalan Pendakwa Raya Mohd Farez Rahman. — Bernama

0 comments:

Post a Comment

Followers

TENTANG DIRI SAYA

My photo
GURU AKADEMIK TINGKATAN ENAM SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM. PENDIDIKAN; SK TOK KHALIFAH, PT.13 (1972-1977); SAMR SG. HJ. DORANI (1978-1980); SAMT SSAAS, BT. 38 (1981-1984); UNIV MALAYA (1985-1988); MPKTBR (1990); IPSI (1997); UPSI (2000-2005); UPSI (2008-?)

ALAMAT EMAIL

abdmaleks@yahoo.com
abdmaleks@gmail.com
Sejak 12 September 2009

ANDA BERMINAT?

KOMENTAR TERAKTIF

Widget by Blogger Widgets

KEMASAN TWEETER

Twitter Updates

    follow me on Twitter
     
    PENGAJIAN AM 900. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.