Tuesday, July 12, 2011

Program penyelesaian menyeluruh pendatang asing ditangguh

KUALA LUMPUR 11 Julai - Program penyelesaian menyeluruh pendatang asing tanpa izin (PATI) atau Program 6P ditangguhkan seketika sehingga segala urusan berkaitannya dipastikan mampu menjadikan proses tersebut berjalan lancar.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, walaupun perkembangan semasa menunjukkan penyediaan melaksanakan program tersebut berada di tahap baik, ia masih belum cukup untuk memuaskan hatinya.

Kata beliau, penangguhan itu bagaimanapun dijangka tidak akan mengambil masa yang lama dengan beberapa penambahbaikan sudah dibuat.

"Program ini melibatkan ratusan ribu individu dan disebabkan itu kita mesti berhati-hati untuk melaksanakannya. Walaupun persiapan sudah bagus, tetapi belum sampai ke tahap memuaskan saya.

"Saya percaya tak lama (ditangguhkan). Apa pun, semua pihak terlibat perlu meyakinkan saya terlebih dahulu sebelum saya yakinkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin agar tidak timbul masalah nanti," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini hari ini.

Hishammuddin menambah, keutamaan ketika ini adalah untuk mendapatkan majikan pekerja asing terbabit agar terlibat secara langsung bagi memastikan kesemua PATI dapat didaftarkan.

"Selain itu, kita berharap agar kementerian lain yang terlibat seperti Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi dan Kementerian Sumber Manusia dapat memahami proses yang hendak dilaksanakan," katanya.

0 comments:

Post a Comment

Followers

TENTANG DIRI SAYA

My photo
GURU AKADEMIK TINGKATAN ENAM SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM. PENDIDIKAN; SK TOK KHALIFAH, PT.13 (1972-1977); SAMR SG. HJ. DORANI (1978-1980); SAMT SSAAS, BT. 38 (1981-1984); UNIV MALAYA (1985-1988); MPKTBR (1990); IPSI (1997); UPSI (2000-2005); UPSI (2008-?)

ALAMAT EMAIL

abdmaleks@yahoo.com
abdmaleks@gmail.com
Sejak 12 September 2009

ANDA BERMINAT?

KOMENTAR TERAKTIF

Widget by Blogger Widgets

KEMASAN TWEETER

Twitter Updates

    follow me on Twitter
     
    PENGAJIAN AM 900. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.