Saturday, June 4, 2011

Hartanah: Patut dijual atau dikekalkan?

NAZIRA Kamarulzaman, 54 tahun dari Taman Setiawangsa. Saya memiliki dua buah kediaman, satu rumah kos rendah dan satu lagi sebuah apartmen kos sederhana di Lembah Klang yang berusia 20 tahun dan 16 tahun.

Dua kediaman itu kini disewakan dan saya memperoleh sewa berjumlah RM1,000 bagi kedua-duanya. Persoalannya, pada jangka panjang apakah lebih untung sekiranya kediaman tersebut dikekalkan atau dijual untuk memiliki rumah baharu?

Kebelakangan ini kita sering mendengar perbualan umum tentang harga hartanah yang sudah naik dengan ketara dan persoalan timbul sama ada seseorang harus menjual hartanah dalam pasaran hartanah yang hangat ini, atau terus memegangnya untuk menikmati kenaikan nilai lanjut. Satu lagi persoalan ialah patutkah anda menjual hartanah dan melepaskan hasil yang anda terima daripada hartanah anda?

Keputusan untuk menjual rumah bukan senang, tidak kira apa keadaan ekonomi semasa. Pasaran hartanah terdiri daripada beberapa ‘pasaran’ yang lebih kecil. Harga pasaran berubah mengikut jenis rumah, lokasi, lokasi daripada prasarana, keadaan rumah dan pelbagai faktor lain.

Keputusan untuk terus memegang atau melepaskan pelaburan, sama ada hartanah atau saham, bergantung pada cara anda boleh melaburkan dana anda. Soalan penting yang perlu anda pertimbangkan ialah sama ada hasil daripada jualan hartanah boleh dilaburkan semula dalam sesuatu yang memberikan anda pulangan lebih tinggi. Pelaburan baru ini mungkin hartanah lebih besar atau pelaburan dalam bentuk lain. Jika tidak, adalah lebih baik untuk terus memegang hartanah anda dan terus meraih pendapatan sewa daripadanya.

Walaupun harga hartanah dan lokasi tidak diberitahu, sewa tahunan berjumlah RM12,000 atas harga belian bagi kedua-dua hartanah akan menentukan peratus pulangan sewa anda. Ini menjadi kayu pengukur pertama bagi anda. Adakah terdapat sebarang hartanah lain yang memberikan anda sewa, sebarang deposit atau pilihan pelaburan lain (contoh: ASB/unit amanah) yang memberikan anda hasil lebih tinggi tanpa meningkatkan risiko kehilangan keuntungan modal yang diraih daripada jualan hartanah anda? Tambahan lagi, pembelian dan jualan hartanah membabitkan kos urus niaga yang besar, termasuk kos ejen, yuran guaman dan duti setem. Anda juga perlu mengambil kira semua perkara ini.

Terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan apabila membuat keputusan ini dan walaupun keadaan mungkin berbeza bagi setiap kes, kami harap maklumat yang kami sampaikan dapat membantu anda.

Sebagai permulaan, anda perlu mengetahui nilai semasa rumah anda. Sebagai ukuran ringkas, anda perlu menentukan sekiranya ada hartanah yang baru dijual di kawasan sekitar dan harga jualannya. Secara alternatif, anda boleh mendapatkan khidmat penaksir atau ejen hartanah untuk menilai rumah anda. Selepas mengetahui nilai semasa rumah, bandingkannya dengan harga belian. Hartanah yang telah meningkat nilainya memudahkan keputusan untuk menjual.

Faktor penting kedua ialah, adakah hartanah anda telah dijelaskan sepenuhnya. Dalam kes anda, kediaman telah dibeli lebih daripada 15 tahun lepas dan kami bayangkan pinjaman telah dijelaskan sepenuhnya atau sebahagian besarnya dijelaskan. Jika anda mempunyai hutang yang belum jelas bagi hartanah ini, diharapkan anda tidak berhutang lebih daripada nilai hartanah. Dalam keadaan tersebut, selepas menjual rumah anda perlu menjelaskan perbezaan antara hasil jualan rumah dan jumlah hutang yang belum jelas.

Ketiga, anda perlu memahami tinjauan hartanah di lokasi hartanah milik anda. Dapatkan maklumat tentang tinjauan daripada ejen hartanah di kawasan anda. Cuba dapatkan pandangan berbeza untuk membantu anda menentukan sama ada anda harus menjual sekarang atau terus memegangnya lagi. Walaupun tinjauan sedemikian tidak begitu tepat, ia sekurang-kurangnya memberikan anda sedikit gambaran dan jangkaan jika anda membuat keputusan untuk menjual.

Apabila menimbangkan sama ada untuk menjual hartanah atau terus memiliki dan menyewakan hartanah, anda perlu melakukannya sama seperti apabila membuat pelaburan. Fahami nilai dan faktor yang menentukan nilai hartanah dan menentukan pulangan pelaburan alternatif yang boleh memaksimumkan potensi pulangan. Lakukan penyelidikan untuk membuat keputusan maklum dan mengelakkan kesilapan.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0604&pub=Utusan_Malaysia&sec=Ekonomi&pg=ek_01.htm

0 comments:

Post a Comment

Followers

TENTANG DIRI SAYA

My photo
GURU AKADEMIK TINGKATAN ENAM SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM. PENDIDIKAN; SK TOK KHALIFAH, PT.13 (1972-1977); SAMR SG. HJ. DORANI (1978-1980); SAMT SSAAS, BT. 38 (1981-1984); UNIV MALAYA (1985-1988); MPKTBR (1990); IPSI (1997); UPSI (2000-2005); UPSI (2008-?)

ALAMAT EMAIL

abdmaleks@yahoo.com
abdmaleks@gmail.com
Sejak 12 September 2009

ANDA BERMINAT?

KOMENTAR TERAKTIF

Widget by Blogger Widgets

KEMASAN TWEETER

Twitter Updates

    follow me on Twitter
     
    PENGAJIAN AM 900. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.