Saturday, December 11, 2010

Kecemerlangan akademik, kokurikulum perlu seimbang - PM

PEKAN 11 Dis. — Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pencapaian cemerlang akademik pelajar perlu diseimbang dengan penyertaan mereka dalam aktiviti kokurikulum bagi melahirkan kepimpinan masa depan yang lebih berkualiti.

Beliau berkata, melalui pencapaian cemerlang dalam akademik dan kokurikulum dengan berbekalkan akhlak yang baik, ia akan melahirkan barisan kepimpinan masa depan negara yang lebih berkualiti.

"Pelajar perlu cemerlang secara holistik, dari segi akademik dan cergas dalam kokurikulum, barulah dapat bangunkan pimpinan di hari muka,” katanya ketika berucap pada majlis Anugerah Cemerlang Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2010 bagi kawasan Parlimen Pekan, di sini, hari ini.

Beliau berkata, ibu bapa selain guru-guru dan pelajar itu sendiri, adalah tonggak utama untuk menjayakan misi melahirkan kepimpinan masa depan negara yang berkualiti.

Seramai 451 pelajar sekolah di kawasan parlimen Pekan memperolehi keputusan 5A pada peperiksaan UPSR 2010.

Najib berkata, kerajaan menyediakan peruntukan yang besar dalam setiap pembentangan bajet negara dalam usaha memberikan peluang pendidikan yang lebih luas kepada rakyat.

"Tidak ada bidang lain sebesar (yang dibelanjakan) bidang pendidikan, dan di (kawasan Parlimen) Pekan misalnya, kerajaan wujudkan semua peringkat pendidikan dari peringkat sekolah rendah sehingga institusi pendidikan tinggi dalam usaha memberi peluang pendidikan yang luas kepada semua pihak,” katanya.

Sementara itu Najib berkata, sebuah kolej Vokasional-Teknikal (Voctech) akan dibina di Pekan tidak lama lagi.

"Kolej Voctech Pekan merupakan salah sebuah daripada lima kolej Voctech yang akan dibina kerajaan dalam Rancangan Malaysia ke-10. Kolej ini akan menawarkan tiga bidang kemahiran iaitu automotif, gas dan petroleum serta mekanik kapal terbang,” katanya.

Beliau berkata kolej Voctech itu akan menyediakan pendidikan alternatif kepada mereka yang sederhana dan lemah dalam bidang pendidikan. - Bernama

0 comments:

Post a Comment

Followers

TENTANG DIRI SAYA

My photo
GURU AKADEMIK TINGKATAN ENAM SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM. PENDIDIKAN; SK TOK KHALIFAH, PT.13 (1972-1977); SAMR SG. HJ. DORANI (1978-1980); SAMT SSAAS, BT. 38 (1981-1984); UNIV MALAYA (1985-1988); MPKTBR (1990); IPSI (1997); UPSI (2000-2005); UPSI (2008-?)

ALAMAT EMAIL

abdmaleks@yahoo.com
abdmaleks@gmail.com
Sejak 12 September 2009

ANDA BERMINAT?

KOMENTAR TERAKTIF

Widget by Blogger Widgets

KEMASAN TWEETER

Twitter Updates

    follow me on Twitter
     
    PENGAJIAN AM 900. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.